MySQL and MariaDB

مقایسه SQLite با MySQL و نکات کاربردی آنها

بسیاری از توسعه دهندگان وب نمی‌توانند پایگاه داده ای که استفاده می‌کنند را انتخاب کنند، زیرا شرکت های میزبانی وب معمولا آن را برای آنها انتخاب می‌کنند. در این مطلب به مقایسه SQLite با MySQL و نکات کاربردی آنها می‌پردازیم.

. با این حال، زمانی که حق انتخاب دارید، انتخاب یکی از آنها می‌تواند دشوار باشد. برای مثال، MySQL و SQLite هر دو پایگاه داده مشابهی هستند اما نقاط قوت و ضعف متفاوتی دارند.

مقایسه SQLite با MySQL و نکات کاربردی آنها
مقایسه SQLite با MySQL و نکات کاربردی آنها

هر دوی اینها به عنوان سیستم مدیریت پایگاه داده رابطه‌ای (RDBMS) شناخته می‌شوند که تمایل دارند محبوب ترین نوع باشند. این به دلیل داشتن ابزارهای سازماندهی بهتر است که استفاده از آنها را آسان تر می‌کند.

امروز، قصد داریم نگاهی به ماهیت هر کدام از این موارد، تفاوت آنها و اینکه چرا این موضوع اهمیت دارد، بیاندازیم.


پایگاه داده مدیریت ارتباطی (RDBMS) چیست؟

پیش از اینکه به طور خاص در مورد MySQL و SQLite صحبت کنیم، بیایید ببینیم که RDBMS واقعا چیست.

یک RDBMS نوعی از پایگاه داده است که داده ها را در قالب جدول ذخیره می‌کند، که می‌تواند با سایر داده های ذخیره شده مرتبط باشد. جداول اغلب به عنوان روابط شناخته می‌شوند و می‌توانند اطلاعات زیادی را در خود جای دهند.

به دلیل این ساختار، یافتن اطلاعات در داخل پایگاه داده در عین حال که ارتباطات با یکدیگر را گردآوری می‌کند، بسیار آسان است.

به عنوان مثال، یافتن مشتریانی که کالای خاصی را خریداری کرده اند و در ایالت تگزاس زندگی می‌کنند. این یک پرس و جوی رابطه ای درون مجموعه جداول پایگاه داده است.

در نتیجه، RDBMS به محبوب ترین نوع پایگاه داده در رابطه با توسعه وب تبدیل شده است. در اکثر موارد، زمانی که کسی می‌گوید پایگاه داده، منظور او یک RDBMS است.

این پایگاه های داده مزایای گسترده ای به همراه دارند که باعث محبوبیت آنها شده است. این موارد عبارتند از:

مدیریت آسان: جداول درون پایگاه داده به راحتی قابل دستکاری هستند. به عبارت دیگر، ایجاد تغییرات یا به روز رسانی جداول آسان است. و می‌توانید دسترسی کاربران خاص را به جداول خاص اعطا کنید. این کار باعث می‌شود که اعضای تیم فقط اطلاعات مورد نیاز خود را ببینند.

قابلیت ارتقاء: اطلاعاتی که یک وب سایت در طول زمان جمع آوری و ذخیره می‌کند دائماً در حال رشد است. و برای نگهداری تمام این داده ها، پایگاه داده شما باید در کنار آن رشد کند. این یک نقطه قوت اصلی RDBMS است. شما می‌توانید به راحتی پایگاه داده خود را گسترش دهید، اگرچه ممکن است برای انجام این کار به سخت افزار اضافی نیاز داشته باشید.

نگهداری: یکی از مهم ترین توصیه ها برای افزایش عملکرد سایت، بهینه سازی پایگاه داده شماست. و هنگامی که صحبت از RDBMS می‌شود، انجام این کار بسیار آسان است زیرا اکثر آنها دارای ابزارهای داخلی برای کمک به بهینه سازی عملکرد و جلوگیری از تکرار داده ها هستند.

به طور کلی، این نوع پایگاه داده راه حل مناسبی برای وب سایت ها است، به همین دلیل است که امروزه از آنها استفاده می‌شود.


MySQL چیست؟

MySQL یک RDBMS متن باز مبتنی بر زبان پرس و جوی ساخت یافته (SQL) است که از نظر محبوبیت، با اختلاف، در صدر پایگاه های داده قرار دارد.

در حال حاضر، سهم خیره‌کننده ۴۴.۴۹ درصدی از بازار را به خود اختصاص داده است، که آن را به قدرت غالب در زمینه پایگاه‌های داده تبدیل می‌کند.

mysql
mysql

در اکثر محیط‌های میزبانی وب، MySQL گزینه پیش‌فرض است. در بسیاری از موارد، بسته به میزبان خود، امکان استفاده از جایگزین دیگری وجود ندارد. این به این دلیل است که MySQL برای اجرا به یک سرور نیاز دارد و به طور معمول روی آن سرور از قبل بارگذاری شده است. این امر به ویژه در مورد محیط‌های میزبانی مشترک صادق است.

این پایگاه داده زمانی که کاربران زیادی دارید ایده‌آل است. به هر کاربر می‌توان دسترسی به بخش خاصی از پایگاه داده را اختصاص داد. این به اطمینان از این موضوع کمک می‌کند که اطلاعات حساس فقط توسط نقش‌هایی قابل مشاهده باشد که به آن دسترسی نیاز دارند، مانند جزئیات پرداخت مشتری.

MySQL از بیش از ۲۵ نوع داده منحصر به فرد پشتیبانی می‌کند که باعث می‌شود تقریباً در هر شرایطی قابل استفاده باشد.


sql lite چیست؟

بجای اینکه SQLite را با نرم افزارهای دیگر مقایسه کنیم، می‌توانیم آن را به یک دستیار کوچک اما توانمند تشبیه کنیم.

برخلاف نرم افزارهای سازمانی ر که نیازمند زیرساخت قوی و تیم پشتیبانی مجرب هستند، SQLite شبیه یک دستیار شخصی عمل می‌کند که به تنهایی و بدون نیاز به سرور جانبی می‌تواند به مدیریت اطلاعات شما کمک کند. این دستیار کوچک تمام ابزارهای مورد نیاز را در یک بسته‌ نرم افزاری جمع و جور جای داده است.

sqllite
sqllite

به همین دلیل، SQLite بر خلاف نرم افزارهای سنگین به راحتی قابل حمل و استفاده در هر مکان و پروژه ای است، به خصوص برای پروژه های کوچک و متوسط که نیاز به انعطاف پذیری و راه اندازی سریع دارند.

برخلاف یک دستیار واقعی، SQLite نیازی به استراحت ندارد و به صورت شبانه روزی در دسترس شماست تا با خیال راحت بتوانید روی مدیریت داده های خود تمرکز کنید.


تفاوت بین SQLite و MySQL

حالا که با ماهیت و قابلیت‌های SQLite و MySQL آشنا شدیم، نوبت به بررسی تفاوت‌های کلیدی آن‌ها می‌رسد.

یکی از بارزترین این تفاوت‌ها، نیازمندی‌های اجرای آن‌هاست. MySQL برای عملکرد به یک سرور اختصاصی نیاز دارد که باعث افزایش هزینه راه‌اندازی برای پروژه‌های کوچک می‌شود.

تفاوت بین SQLite و MySQL
تفاوت بین SQLite و MySQL

در مقابل، SQLite بدون نیاز به سرور قابل اجراست و از نظر اقتصادی برای اینگونه پروژه‌ها به صرفه‌تر است. البته این صرفه‌جویی با محدودیت‌هایی در SQLite همراه است.

یکی از این محدودیت‌ها، عدم پشتیبانی بهینه از کاربران چندگانه است. اگرچه امکان استفاده با چند کاربر وجود دارد، اما توصیه نمی‌شود. دلیل این امر آن است که در صورت تلاش برای نوشتن همزمان توسط چند کاربر، پایگاه داده برای لحظاتی قفل می‌شود.

این موضوع در MySQL کاملا برعکس است. قابلیت مدیریت کاربران چندگانه، از نقاط قوت برجسته‌ی آن به شمار می‌رود. همانطور که پیش‌تر اشاره شد، امکان تفویض دسترسی‌های خاص به هر کاربر و نوشتن همزمان روی جداول مختلف وجود دارد. همین ویژگی، دلیل اصلی محبوبیت بالای MySQL است.

محدودیت دیگر SQLite، عدم توانایی مدیریت حجم بالای داده به طور همزمان است. با عبور از ظرفیت مشخص، کارایی SQLite به طور محسوسی کاهش می‌یابد. به همین دلیل، کاربرد SQLite عمدتا به پروژه‌ها و وب‌سایت‌های کوچک محدود می‌شود. در مقابل، MySQL به راحتی قابلیت ارتقاء متناسب با نیاز کاربر را دارد.

البته برای ارتقاء پایگاه داده MySQL نیاز به تهیه سخت‌افزار جانبی است، اما این امکان همواره وجود دارد که در SQLite محدودیت محسوب می‌شود.

پس SQLite راه‌حلی سبک و ایده‌آل برای پروژه‌های کوچک تک‌کاربره است، در حالی که MySQL برای پروژه‌های با ابعاد مختلف و پشتیبانی از کاربران چندگانه مناسب است. همین برتری‌ها، MySQL را به انتخاب غالب در میان راه‌کارهای مدیریت ارتباطی پایگاه داده (RDBMS) تبدیل کرده است.


کدام یک را باید استفاده کنم؟

حالا که با نقاط ضعف و قوت SQLite و MySQL آشنا شدیم، نوبت سوال مهم است: از کدامیک استفاده کنیم؟

انتخاب پایگاه داده مناسب بستگی به نیازهای خاص شما و البته محدودیت هایی دارد که شرکت میزبانی وب برای شما اعمال می‌کند.

بسیاری از شرکت‌های میزبانی وب اشتراکی، تنها از MySQL (یا MariaDB که یک نسخه مشتق شده از MySQL است) پشتیبانی می‌کنند.

این رویکرد باعث می‌شود تا آن‌ها بتوانند تمامی کاربران خود را سرویس دهند و با چالش‌های کمتری در زمینه سازگاری روبرو شوند. اما اگر به سراغ تهیه سرویس میزبانی سرور مجازی (VPS) بروید، انعطاف بیشتری خواهید داشت.

برخی از شرکت‌های ارائه دهنده این سرویس‌ها با درخواست شما، پایگاه داده دیگری را روی سرور مجازی نصب خواهند کرد.

در نهایت، اینکه حق انتخاب بین SQLite و MySQL را داشته باشید یا خیر، بستگی به سیاست‌های شرکت میزبانی شما دارد.

فرض کنیم این امکان برای شما وجود دارد که از هر دو گزینه استفاده کنید. در این‌صورت، تصمیم‌گیری نهایی بر اساس دو عامل کلیدی صورت می‌گیرد:

میزان ترافیک وب‌سایت: اگر وب‌سایت شما روزانه صدها بازدید و حتی بیشتر را تجربه می‌کند، پایگاه داده SQLite نمی‌تواند به خوبی از پس این حجم از ترافیک بر بیاید. عملکرد آن با افزایش بازدید به تدریج کند شده و در نهایت ممکن است با مشکلاتی مثل قفل شدن پایگاه داده مواجه شوید. بنابراین در چنین سناریوهایی، MySQL به لطف قدرت و پایداری بالاتر، انتخاب منطقی‌تری به نظر می‌رسد.

تعداد کاربران: اگر وب‌سایت یا اپلیکیشن شما نیازمند این است که چندین کاربر به طور همزمان به پایگاه داده دسترسی داشته باشند و عملیات نوشتن و خواندن انجام دهند، بار دیگر MySQL حرف اول را می‌زند. SQLite برای استفاده تک کاربره طراحی شده و در صورت تلاش برای دسترسی همزمان چند کاربر، با مشکلاتی مثل قفل شدن پایگاه داده روبرو خواهید شد. MySQL این قابلیت را دارد که سطوح مختلف دسترسی را برای کاربران تعریف کنید و به این ترتیب، امنیت و کنترل بیشتری را بر روی داده‌های خود داشته باشید.

SQLite یک راه‌حل سبک و کم‌حجم است که برای پروژه‌های کوچک و کم‌بازدید یا اپلیکیشن‌های تک کاربره مناسب به نظر می‌رسد. از طرف دیگر، MySQL یک پایگاه داده قدرتمند و منعطف است که قابلیت مدیریت حجم بالای داده‌ها و دسترسی همزمان کاربران را دارد.

اگر پیش‌بینی می‌کنید که وب‌سایت یا اپلیکیشن شما در آینده رشد قابل توجهی داشته باشد، انتخاب MySQL با توجه به قابلیت ارتقاء آن، می‌تواند یک تصمیم هوشمندانه باشد.


آیا همه وب‌سایت‌ها از پایگاه‌های داده رابطه‌ای استفاده می‌کنند؟

خیر. بسیاری از وب‌سایت‌ها ممکن است گزینه‌های دیگری را انتخاب کنند. اخیرا، پایگاه‌های داده NoSQL (غیرجدولی) محبوب‌تر شده‌اند. آن‌ها در اشکال مختلفی وجود دارند و در بسیاری از موارد، وب‌سایت‌ها از پایگاه‌های داده رابطه‌ای در کنار سایر گزینه‌ها استفاده می‌کنند.

دوباره تاکید می‌کنم که انتخاب نوع پایگاه داده کاملا به نیاز شما بستگی دارد. راه‌حل‌های زیادی وجود دارند که ممکن است در شرایط خاصی عملکرد بهتری داشته باشند.


تفاوت بین SQL و MySQL چیست؟

این یکی از سوالات پرتکرار برای افراد مبتدی است. به زبان ساده، SQL زبانی است که برای برقراری ارتباط با پایگاه‌های داده استفاده می‌شود، در حالی که MySQL یک پایگاه داده است که از زبان SQL استفاده می‌کند. گیج‌کننده‌ترین بخش، نام آن‌ها است، اما توضیح جالبی در این باره وجود دارد.

مایکل ویدنموس، یکی از مبتکران MySQL بود و او این پایگاه داده را به افتخار دخترش، «می» نامگذاری کرد.


آیا هر دو SQLite و MySQL از XML پشتیبانی می‌کنند؟

MySQL از XML پشتیبانی می‌کند. شما می‌توانید جداول را به فرمت XML برای ذخیره خارج از پایگاه داده، صادر کنید که می‌تواند به پشتیبان‌گیری از اطلاعات مهم کمک کند.

از طرف دیگر، SQLite به صورت پیش فرض از XML پشتیبانی نمی‌کند. ابزارهای جانبی وجود دارند که می‌توانید از آن‌ها استفاده کنید، مانند SQLiteToTxt. این روش نسبت به MySQL پیچیده‌تر است، اما اگر به طور مطلق به آن نیاز دارید، این گزینه وجود دارد.


میزبانی وب من MySQL نصب کرده است، چه کاری می‌توانم انجام دهم؟

استفاده از پایگاه داده‌ای متفاوت از گزینه پیش‌فرض روی یک میزبانی وب می‌تواند دشوار باشد. دلیل اصلی این است که شما به طور معمول نیاز به درخواست دارید. برای انجام این کار، به سادگی با میزبان وب خود تماس بگیرید و درخواست نصب پایگاه داده دیگری را روی سرور ارائه دهید.

این درخواست‌ها تنها می‌توانند روی سرورهای اختصاصی یا VPS ارائه شوند. سرویس‌های میزبانی اشتراکی این درخواست‌ها را نمی‌پذیرند زیرا بر همه کاربران آن سرور تأثیر می‌گذارد.

اگر میزبانی وب از پایگاه داده دیگری مانند SQLite پشتیبانی کند، ممکن است منابعی برای نحوه استفاده از آن در اختیار شما قرار دهد.


آیا تغییر پایگاه داده ارزشش را دارد؟

برای اکثر وب‌سایت‌های استاندارد، تغییر از پایگاه داده پیش‌فرض واقعا ارزش دردسر را ندارد. حداقل، فرض می‌کنیم میزبان وب شما از چیزی شبیه MySQL یا MariaDB استفاده می‌کند. این پایگاه‌های داده برای هر نوع وب‌سایتی عملکرد بسیار خوبی خواهند داشت.

در واقع، تنها دلیلی که شما ممکن است پایگاه داده را در یک وب‌سایت استاندارد (وبلاگ، تجارت الکترونیک و غیره) تغییر دهید، این است که یکی را بر دیگری ترجیح می‌دهید. این موضوع بسیار شبیه به انتخاب یک سیستم مدیریت محتوا (CMS) است.

همه آنها کارهای مشابهی را انجام می‌دهند، و شما قرار است موردی را انتخاب کنید که نحوه استفاده از آن را بلد هستید.


آیا هر دو گزینه امکان اجرای اسکریپت‌های SQL از یک فایل را دارند؟

بله. اجرای اسکریپت‌های SQL از یک فایل، روشی عالی برای صرفه‌جویی در زمان هنگام راه‌اندازی یک وب‌سایت است. توسعه‌دهندگان وب باتجربه اغلب فایل‌هایی دارند که هنگام ساخت یک سایت از ابتدا اجرا می‌کنند.

این کار باعث می‌شود که هر پایگاه داده‌ای بتواند به روشی یکسان راه‌اندازی شود.

مهم‌تر از آن، اجرای اسکریپت‌ها از فایل‌ها می‌تواند در وقت شما برای وارد کردن دستی اطلاعات صرفه‌جویی زیادی کند. با این گفته، موارد زیادی وجود دارد که استفاده از فایل‌ها برای اجرای اسکریپت‌ها توصیه نمی‌شود، بنابراین با احتیاط عمل کنید.


هر چند وقت یکبار باید از پایگاه داده خود بکاپ تهیه کنم؟

این مورد به حجم و تعداد دفعاتی که داده‌های جدید اضافه می‌شوند بستگی دارد، اما توصیه همیشگی این است که حداقل یک بار در هفته این کار را انجام دهید. این کار تضمین می‌کند که در صورت بروز هر گونه مشکلی، مانند خرابی هارد دیسک، حداکثر چند روز را از دست داده‌اید.

یکی از بهترین راه‌ها برای انجام این کار، راه‌اندازی پشتیبان‌گیری خودکار است. این کار مدیریت را برای شما آسان می‌کند و داده‌هایتان را ایمن نگه می‌دارد.

فقط به خاطر داشته باشید که پشتیبان خود را در محلی متفاوت از محل اصلی ذخیره کنید. اگر هارد دیسک از کار بیفتد و هم نسخه اصلی و هم پشتیبان را از دست بدهید، شرایط خوبی نخواهد بود.

SQLite و MySQL هر دو روی وردپرس کار می‌کنند

وردپرس با هر دو SQLite و MySQL کار می‌کند، اما هر کدام مزایا و معایب خاص خود را دارند:

ویژگی SQLite MySQL
وزن و حجم سبک و کم حجم سنگین تر و حجیم تر
نیاز به سرور بدون نیاز به سرور نیاز به سرور
راه‌اندازی آسان پیچیده تر
هزینه رایگان و متن باز رایگان و متن باز (نسخه های تجاری با هزینه)
محدودیت کاربران بله (مناسب برای تک کاربره) خیر (پشتیبانی از کاربران متعدد)
محدودیت حجم داده بله (برای حجم های پایین مناسب) خیر (مناسب برای حجم های بالا)
پشتیبانی از ویژگی های پیشرفته محدود کامل
امنیت قابل قبول بالا
مناسب برای وب سایت های کوچک و کم بازدید وب سایت های بزرگ و پر ترافیک
نصب پیش فرض هاست خیر بله
پشتیبانی شرکت های میزبانی محدود گسترده
مهاجرت امکان پذیر (پیچیده) آسان تر
انتخاب نهایی نیازها و الزامات خاص وب سایتل شما

مزایای SQLite:

  • سبک و کم حجم: برای وب‌سایت‌های کوچک و کم‌بازدید ایده‌آل است.
  • بدون نیاز به سرور: نیازی به نصب و پیکربندی سرور جداگانه نیست.
  • راه‌اندازی آسان: استفاده و پیکربندی آن بسیار ساده است.
  • رایگان و متن باز: می‌توانید بدون هیچ هزینه‌ای از آن استفاده کنید.

معایب SQLite:

  • محدودیت در تعداد کاربران: برای استفاده‌های چند کاربره مناسب نیست.
  • محدودیت در حجم داده: برای حجم‌های بالای داده کارایی مناسبی ندارد.
  • عدم پشتیبانی از برخی از ویژگی‌های پیشرفته MySQL: قابلیت‌های محدودتری نسبت به MySQL دارد.

مزایای MySQL:

  • قدرتمند و مقیاس‌پذیر: برای وب‌سایت‌های بزرگ و پر ترافیک مناسب است.
  • پشتیبانی از کاربران متعدد: قابلیت مدیریت همزمان کاربران مختلف را دارد.
  • قابلیت‌های پیشرفته: از طیف وسیعی از ویژگی‌ها و توابع برای مدیریت پایگاه داده پشتیبانی می‌کند.
  • امن و قابل اعتماد: یک انتخاب پایدار و امن برای وب‌سایت‌های حیاتی است.

معایب MySQL:

  • پیچیدگی بیشتر: نصب، پیکربندی و مدیریت آن به دانش فنی بیشتری نیاز دارد.
  • نیاز به سرور: نیاز به نصب و پیکربندی سرور جداگانه دارد.
  • هزینه: نسخه‌های تجاری MySQL ممکن است شامل هزینه اشتراک باشند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا